Wykwintna staropolska kuchnia w przystępnym wydaniu ułożona przez legendarną znakomitą
kucharkę, będzie stanowić niezastąpioną pomoc w przygotowaniu oryginalnego domowego menu
Reprint oryginałów wydanych w roku 1860 i 1908. Dwa tomy w jednym woluminie.
365 obiadów za 5 zł Lucyny Ćwierczakiewiczowej, o których sama Autorka na wstępie pisze:
"Zachęcona więc żądaniem znajomych, postanowiłam ułożyć 365 obiadów odmiennych w sposobie swego układu, wybierając potrawy zwyczajne, znane i używane powszechnie, a nie zbyt kosztowne. Sądzę że obiady niniejsze (...) staną się podręczną książką wszystkich młodych gospodyń".
Baby, placki i mazurki to praktyczne przepisy pieczenia chleba, bułek, placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników itp.
Lucyna Ćwierczakiewiczowa - najsłynniejsza dama dziewiętnastowiecznej Warszawy, kucharka, o ciętym języku, popularyzatorka zdrowego żywienia i przestrzegania zasad higieny. Pracowita, oszczędna, przedsiębiorcza, inteligentna, ale także bezpośrednia i bardzo kontrowersyjna.
Swoją pierwszą książkę opublikowała własnym sumptem w 1858 roku, dwa lata później wydała "365 obiadów za 5 zł" - książkę kucharską, która swoją popularnością przebiła w ówczesnym czasie dzieła Henryka Sienkiewicza.
O Lucynie Ćwierczakiewiczowej Bolesław Prus pisał:
do sakramentu małżeństwa potrzebne są następujące kwalifikacje: pełnoletność, wolna a nieprzymuszona wola i "365 obiadów" Ćwierczakiewiczowej,
a z okazji rozejścia się 70 000 egzemplarzy książki (w 1870 roku) ułożył dwuwiersz:
O czym u nas nie marzył Mickiewicz to zdobyła Pani Ćwierczakiewicz.
Ignacy Paderewski w prywatnym liście do Lucyny Ćwierczakiewiczowej pisał:
Czymże są moje muzyczne sukcesy wobec sławy Pani? Iluż to mężów, których żony dzięki Pani znają się na kuchni, błogosławi i po wsze czasy błogosławić będzie działalność Pani, kiedy już moja muzyka przebrzmi?
Całość pięknie wydana w jednym woluminie, w twardej, szyto-klejonej oprawie, zafoliowana.
Format: A4
Ilość stron: 378
Wydanie: Zeta-Ars 2016
ISBN: 978-83-65462-01-5