Znakomita kuchnia Lucyny Ćwierczakiewiczowej

 

Wspaniała kucharka i obrotna kobieta, popularna autorka książek to właśnie Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Najsłynniejsza dama dziewiętnastowiecznej Warszawy, o ciętym języku, popularyzatorka zdrowego żywienia i przestrzegania zasad higieny. Pracowita, oszczędna, przedsiębiorcza, inteligentna, ale także bezpośrednia i bardzo kontrowersyjna. 365 obiadów za 5 zł wydała w 1860 roku, a książka ta swoją popularnością przebiła w owym czasie dzieła Henryka Sienkiewicza.

 

Publikacja została skomponowana przez nas z dwóch odrębnych części, z których pierwszą stanowią zestawy obiadowe, a drugą przepisy na wypieki domowe, te proste, codzienne jak i wykwintne, dla wyrafinowanych i wyszukanych gustów czy smaków.

 

365 obiadów za 5 zł to menu obiadowe ułożone miesiącami. Różnorodne i bogate, nazwy przepysznie brzmiące, nietuzinkowe kombinacje i zestawienia potraw, wielka rozmaitość dań z naturalnych i polskich produktów.

 

Oto kilka wybranych pozycji menu:

 

Przykładowa dyspozycja obiadu na styczeń

Polewka z piwa ze śmietaną

Szczupak duszony z jarzynami

Kasza jaglana opiekana ze słoniną

Legumina parzona z sokiem malinowym

 

Przykładowa dyspozycja obiadu na luty

Rosół z kaszką krajaną w kostkę

Sztuka mięsa sosem grzybowym

Pierożki kruche z konfiturami

Polędwica wieprzowa z sałatą z czerwonej kapusty

 

Przykładowa dyspozycja obiadu na marzec

Barszcz z uszkami

Flaki

Pierogi leniwe z sera

Zając z borówkami

 

Przykładowa dyspozycja obiadu na kwiecień

Kapuśniak

Pekeflejsz z musztardą i kartoflami

Mostek cielęcy nadziewany

 

Przykładowa dyspozycja obiadu na maj

Sago na winie białym francuskim

Szczupak z sosem kaparowym

Szparagi

Krem kawowy

 

Przykładowa dyspozycja obiadu na czerwiec

Zupa z poziomek

Okonie z jajami

Potrawa z raków z gryczaną kaszą

Krem czekoladowy

 

Przykładowa dyspozycja obiadu na lipiec

Zupa rakowa z ryżem

Zrazy zawijane z kartoflami

Kurczęta z mizerią

Merengi ze śmietaną

 

Baby, placki i mazurki to wiele praktycznych przepisów pieczenia placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników. Także przepisy na chleb i bułki domowe.

Niektóre przepisy są bardzo oryginalne, np. baumkuchen czyli dziad - tort piramidalny; tort duchesse; torcik z kasztanów; tort provence; marengi zwyczajne; briosze; sucharki papieskie; ciastka helgolandzkie; jelenie różki czy makagigi. Od czytania samych tylko tytułów można dostać kulinarnego zawrotu głowy.