Wspaniała kucharka i obrotna kobieta, popularna autorka książek to właśnie Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Najsłynniejsza dama dziewiętnastowiecznej Warszawy, o ciętym języku, popularyzatorka zdrowego żywienia i przestrzegania zasad higieny. Pracowita, oszczędna, przedsiębiorcza, inteligentna, ale także bezpośrednia i bardzo kontrowersyjna. 365 obiadów za 5 zł wydała w 1860 roku, a książka ta swoją popularnością przebiła w owym czasie dzieła Henryka Sienkiewicza.
Publikacja została skomponowana przez nas z dwóch odrębnych części, z których pierwszą stanowią zestawy obiadowe, a drugą przepisy na wypieki domowe, te proste, codzienne jak i wykwintne, dla wyrafinowanych i wyszukanych gustów czy smaków.
365 obiadów za 5 zł to menu obiadowe ułożone miesiącami. Różnorodne i bogate, nazwy przepysznie brzmiące, nietuzinkowe kombinacje i zestawienia potraw, wielka rozmaitość dań z naturalnych i polskich produktów.
Oto kilka wybranych pozycji menu:
Przykładowa dyspozycja obiadu na styczeń
Polewka z piwa ze śmietaną
Szczupak duszony z jarzynami
Kasza jaglana opiekana ze słoniną
Legumina parzona z sokiem malinowym
Przykładowa dyspozycja obiadu na luty
Rosół z kaszką krajaną w kostkę
Sztuka mięsa sosem grzybowym
Pierożki kruche z konfiturami
Polędwica wieprzowa z sałatą z czerwonej kapusty
Przykładowa dyspozycja obiadu na marzec
Barszcz z uszkami
Flaki
Pierogi leniwe z sera
Zając z borówkami
Przykładowa dyspozycja obiadu na kwiecień
Kapuśniak
Pekeflejsz z musztardą i kartoflami
Mostek cielęcy nadziewany
Przykładowa dyspozycja obiadu na maj
Sago na winie białym francuskim
Szczupak z sosem kaparowym
Szparagi
Krem kawowy
Przykładowa dyspozycja obiadu na czerwiec
Zupa z poziomek
Okonie z jajami
Potrawa z raków z gryczaną kaszą
Krem czekoladowy
Przykładowa dyspozycja obiadu na lipiec
Zupa rakowa z ryżem
Zrazy zawijane z kartoflami
Kurczęta z mizerią
Merengi ze śmietaną
Baby, placki i mazurki to wiele praktycznych przepisów pieczenia placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników. Także przepisy na chleb i bułki domowe.
Niektóre przepisy są bardzo oryginalne, np. baumkuchen czyli dziad - tort piramidalny; tort duchesse; torcik z kasztanów; tort provence; marengi zwyczajne; briosze; sucharki papieskie; ciastka helgolandzkie; jelenie różki czy makagigi. Od czytania samych tylko tytułów można dostać kulinarnego zawrotu głowy.