Reprint oryginału poradnika wydanego w 1821 roku autorstwa wykształconego, żyjącego w XIX wieku, piwowara - Jakuba Sroczyńskiego.
"Nowy Piwowar czyli teoretyczno praktyczna sztuka wyrabiania rozmaitych gatunków piwa angielskiego i sławnieyszych trunków słodowych tudzież niektórych nowo wynalezionych rodzaiów piwa w wielkich i małych ilościach".
Autor w książce podaje przepisy na znamienite angielskie piwa, opowiada o sposobach przygotowania i warzenia piwa w małych ilościach.
Pierwszą część książki poświęca treści teoretycznej dotyczącej wody, suszeniu słodu, uprawie chmielu, przyrządzaniu kotła piwnego czy utrzymaniu piwa w beczkach.
Spora część książki stanowi praktyczną stronę warzenia piw, podając sprawdzone sposoby i dokładne przepisy między innymi na:
piwo London-ale, piwo Windsor-ale, piwo angielskie stołowe Table-beer, piwo Purl, piwo Porter dubeltowy i wielu innych.
Oprawa twarda, szyto-klejona, zadrukowana
Format: 155x220 mm
Ilość stron: 212
Wydanie: Zeta-Ars 2015
ISBN 978-83-942425-3-4